• انتشار: 1399/03/31 - 14:59
  • تعداد بازدید: 942
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه
از سوی دکتر حسینی مطرح شد؛

استلزامات و سناریوهای آموزش و پرورش برای شروع سال تحصیلی/ اصول هفت گانه حاکم بر فلسفه تعلیم و تربیت دانش آموزان استثنایی

با حضور معاون وزیر و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی و شورای معاونین آموزش و پرورش استان خراسان رضوی اجلاس روسای آموزش و پرورش استان خراسان رضوی به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.

3024.mp3 استلزامات و سناریوهای آموزش و پرورش برای شروع سال تحصیلی/ اصول هفت گانه حاکم بر فلسفه تعلیم و تربیت دانش آموزان استثنایی

 


دکتر سید جواد حسینی در این نشست با بیان استلزامات و سناریوهای آموزش و پرورش برای شروع سال تحصیلی اظهار داشت: سه سناریو برای بازگشایی مدارس در حالت سفید، زرد و قرمز در نظر گرفته شده است که بنا به شرایط این سناریوها اجرا خواهد شد.


حسینی با بیان اینکه بر اساس اظهار رئیس جمهور مدارس از ۱۵ شهریور آغاز به کار خواهند کرد افزود: مبنای نظری بازگشایی مدارس در ایام کرونا روش پسا برنامه ریزی با دو رویکرد برنامه ریزی فرض بنیاد و  ادامه داشتن شرایط آموزش در هر شرایطی و داشت سناریو برای آن شرایط و رویکرد تکنیک پابرجا است.


وی افزود: در شرایط زرد ، راهبرد آموزش و پرورش راهبرد ترکیبی شامل حضور در مدرسه با پروتکل های بهداشتی و استفاده از فضای مجازی و بستر شاد و تلویزیون است


وی گفت: در شرایط سفید راهبرد آموزش و پرورش راهبرد سایر ایام به همراه استفاده از فناوری های نوین بعنوان آموزش مکمل و مقوم است.


حسینی تصریح کرد: در شرایط وضعیت قرمز کرونا  کلیه آموزش ها از بستر شبکه شاد، آموزش های تلویزیونی و بسته های آموزشی خواهد بود.


معاون وزیر با بیان اینکه آموزش مسائل بهداشتی به دانش آموزان، معلمان، والدین و آماده سازی مدارس باید در دستور کار تمامی ادارات قرار گیرد افزود: مدیران مدارس علاوه بر مدیریت مدرسه فیزیکی مدیریت مدرسه مجازی را هم بر عهده دارند و مدیران باید علاوه بر ثبت نام دانش آموزان در سامانه سناد نظارت کامل بر ثبت نام دانش آموزان در  سامانه شاد را نیز انجام دهند.


حسینی با تاکید بر اینکه در هر شرایطی اهداف و ماموریت آموزش و پرورش تغییر نخواهد کرد افزود: مدیران باید خود را برای تمامی شرایط آماده کنند  تا به سرعت در تغییر شرایط بتوانند راهبردها را تغییر دهند.


وی افزود: آموزش نکات فناوری به معلمان جهت  استفاده بهینه از شاد، شناسایی دانش آموزان که به شبکه شاد متصل نیستند و ارائه راهکارهای جایگزین برای آنان از جمله نکاتی است که مدیران ادارات و مدارس باید مد نظر قرار دهند


اصول هفت گانه حاکم بر فلسفه تعلیم و تربیت دانش آموزان استثنایی کشور


رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی در ادامه با تشریح اصول هفت گانه حاکم بر فلسفه تعلیم و تربیت دانش آموزان استثنایی کشور گفت: این اصول بر مبنای تئوری ها و نظریات پذیرفته شده علمی بنیان نهاده شده است که ما از آن به عنوان « ۷ ت» یاد می کنیم. ‏


وی افزود: فلسفه آموزش و پرورش و مکتب فکری حاکم بر نظام آموزشی دانش آموزان با نیاز ویژه بر مبنای پذیرش‌ هفت اصلی است که محور تمام تصمیم گیری هاست.


حسینی اولین اصل را « اصل توسعه انسان مبنا» دانست و اظهار داشت: امروزه نگاه ما به توسعه، پس از گذر ازتوسعه دوره های تکنولوژی محور، سرمایه و ثروت محور به توسعه انسان محور رسیده است و در این نگاه همه انسان ها نقش آفرین هستند و نتایج توسعه شامل همه افراد جامعه می گردد.


 وی با تاکید بر اینکه  امروزه توسعه انسان محور است و در این توسعه انسان ها نقش اصلی را ایفا می نمایند، اظهار داشت: انسان ها به عنوان یک منبع انسانی هستند و زمانی می توانند در توسعه نقش موثری ایفا نمایند که تبدیل به سرمایه انسانی شوند و این رسالت اصلی نظام تعلیم و تربیت است که منابع انسانی را به سرمایه های انسانی تبدیل نماید و در آن صورت شاهد تحقق توسعه در ابعاد مختلف خواهیم بود.


وی افزود: امروزه در کشورهای توسعه یافته بیش از ۷۰ درصد توسعه مبتنی بر منابع و سرمایه های انسانی است و این وضعیت در کشورهای در حال توسعه و ایران کمتر از ۳۲ درصد می باشد.


‏معاون وزیر با بیان اینکه نظریه توسعه انسان مبنا از دو جهت برای ما اهمیت دارد افزود: اولین جهت این است که همه انسان ها باید در توسعه نقش آفرینی کنند و از منبع انسانی تبدیل به سرمایه انسانی شوند.


‏وی گفت: وقتی از همه انسان ها و نقش آنها در توسعه سخن می گوئیم دانش آموزان با نیازهای ویژه را نیز شامل می شود که با تعلیم و تربیت از طریق آموزش و پرورش نقش خود را در توسعه ایفا  می نمایند.


‏وی تصریح کرد: دومین جهت این است که همه انسان ها بویژه دانش آموزان با نیازهای ویژه باید از مواهب توسعه بهره مند شوند و در چنین وضعیتی است که جامعه دوستدار انسان شکل خواهد گرفت و این رسالت بزرگی است که بر دوش آموزش و پرورش استثنایی است.


معاون وزیر با بیان اینکه در راستای استمرار توسعه انسان مبنا  سه بسته تحولی در آموزش و پرورش استثنایی تدوین شده است اظهار داشت: سه بسته تحولی «مدرسه انطباقی»، «مداخلات بهنگام طلایی»‌ و «توسعه مشارکت، کاهش تمرکز واجتماعی شدن » با بیش از ۸۳‌درصد برنامه های جدید و تاسیسی در آموزش و پرورش استثنایی تدوین شده است.


معاون وزیر با بیان اینکه ۱۵۲ هزار دانش آموز بانیاز های ویژه تحت پوشش تعلیم و تربیت قرار دارند که بیش از ۷۱ هزار نفر از آنان در مدارس تلفیقی وبقیه نیز در مدارس ویژه استثنایی تحصیل می کنند اظهار داشت:  پوشش تحصیلی دانش آموزان با نیاز های ویژه از بدوتاسیس تا کنون ۱۷ برابر و پوشش تحصیلی  دانش آموزان تلفیقی فراگیر نیز ۸۲ برابر شده است و مدارس استثنایی به ۱۶۰۰ مدرسه و مدارس تلفیقی فراگیر به ۲۰ هزار مدرسه رسیده است.


وی گفت: تعداد دانش آموزان تحت پوشش آموزش و پرورش استثنایی از زمان تاسیس تاکنون از ۵۶ هزار نفر به بیش از ۱۵۲ هزار نفر رسیده است که نشان از رشد ۲.۷ درصدی دارد.


وی تصریح کرد: ۷۴۱ مركز آموزشي و توان بخشي مشکلات ويژه يادگيري و ۳۱ سالن ورزشی ویژه دانش آموزان استثنایی نیز در کشور راه اندازی شده است.


حسینی با بیان اینکه در سنجش  جسماني وآمادگي تحصيلي نوآموزان بدو ورود به دبستان به پوشش ۹۷.۶ درصدی رسیده ایم افزود: تاسیس ۱۶ مرکز مشاوره و راهنمایی خانواده، ارائه خدمات حمایتی به بیش از ۳۲ هزار دانش آموز، و توسعه آموزش های فنی و حرفه ای با ایجاد ۱۵۸ رشته از دستاوردهای آموزش و پرورش استثنایی می باشد.


حسینی دومین اصل را « اصل تفاوت های فردی» دانست و گفت: انسان ها با یکدیگر متفاوتند و  به لحاظ تاریخی سابقه تفاوت های فردی به قدمت تاریخ مدون است. ‏


وی اظهار داشت: تفاوت های فردی با نیازهای دانش آموزان ارتباط دارد و این تفاوت ها در وهله اول تفاوت های بین فردی و در وهله دوم تفاوت های درون فردی را مد نظر قرار خواهد داد.


حسینی تصریح کرد: آموزش و پرورش با این نگاه باید گروه های مختلف دانش آموزان با نیازهای ویژه را شناسایی و شرایط استاندارد ارتقاء تعلیم و تربیت آنها را فراهم سازد.


معاون وزیر با بیان اینکه بر اساس اصل تفاوت های فردی دانش آموزان با نیازهای ویژه تفاوت های مشخصی با سایر دانش آموزان دارند، اظهار داشت: این دانش آموزان محدودیت هایی در ظرفیت های جسمانی و ذهنی دارند که باید بر مبنای نظریه دارایی محور باید در نگاه به همه دانش آموزان از جمله دانش آموزان با نیازهای ویژه. به دارایی ها و داشته های آنها توجه  نماییم و با رشد این داشته ها، محدودیت ها و نداشته هایشان به حاشیه رانده شود و استعداد ها و ظرفیت آنها که کم هم نیستند رشد یابد.


رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی سومین اصل را  «اصل تطابق و مناسب سازی» دانست و افزود:  نظام تعلیم و تربیت جامعه باید برای رشد و توسعه انسان ها همه ظرفیت و امکانات را فراهم نماید و یکی از الزامات نظام آموزش و پرورش دانش آموزان با نیاز ویژه تطابق سازی و مناسب سازی فضا و تجهیزات، محتوا و منابع ، معلمان، دانش آموزان عادی، اولیا و مربیان است.


وی گفت: بر اساس این اصل که همراستا با نظریه امتداد می باشد انسان ها  ظرفیت ها و حواسی دارند که "توسعه" امتداد این حواس است.


معاون وزیر با بیان اینکه برخی از انسان ها و دانش آموزان که ما از آنها به عنوان دانش آموزان با نیازهای ویژه یاد می کنیم در برخی از این ظرفیت ها و حواس دچار محدودیت هستند اظهار داشت: با پذیرش اصل تفاوت های فردی، نظام تعلیم و تربیت و مدارس باید شرایطی را فراهم آورند تا بر اساس نیاز دانش آموزان، مدارس انطباقی و مناسب سازی شده را شکل دهند و از این مسیر حواس و محدودیت های این دانش آموزان را جبران نمایند.


وی افزود: معلمین، فضای مدرسه، کتب درسی، والدین، دانش آموزان عادی، و تجهیزات آموزشی، پرورشی و توانبخشی باید مناسب سازی شده و بدین طریق شرایط تعلیم و تربیت تطابق سازی شده برای رشد همه جانبه دانش آموزان و مبتنی بر تفاوت های فردی را فراهم سازند.


 معاون وزیر چهارمین اصل را «اصل رویکرد تلفیقی- فراگیر سازی» ذکر کرد و اظهار داشت: این رویکرد  بر مبنای شناسایی این امر است که کودکان با شیوه های متفاوتی یاد می گیرند، و با روش ها و شتاب مختص به خود رشد می کنند.


وی افزود: رویکرد تلفیقی- فراگیر، تغییر جهتی است که نظام تعلیم و تربیت از سمت رویکرد تفکیکی به سمت رویکرد تلفیقی و ترکیبی مبتنی بر فراگیر سازی باید انجام دهد.


وی گفت: مدارس و نظام تعلیم و تربیت باید این قابلیت را داشته باشند تا به سمت مدرسه ترکیبی تغییر جهت دهند  و این بدین معنی است که  دانش آموزان با هوش بالا و سمپادی، دانش آموزان عادی و دانش آموزان با نیازهای ویژه همه بتوانند در یک مدرسه و کلاس تحصیل کنند و معلمان و مدیران ترکیبی و تلفیقی در نظام تعلیم و تربیت، آموزش دیده و تربیت شوند.


رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی پنجمین اصل را  «اصل توانمند سازی» ذکر کرد و افزود: با تمرکز بر اصل توسعه انسان مبنا ، پذیرش اصول تفاوت های فردی و تطابق سازی ، تکیه بر اصل تلفیقی و فراگیر سازی ضمن فراهم نمودن شرایط توانمند سازی دانش آموزان با نیازهای ویژه باید آنان را  به حداکثر ظرفیت رشدشان که هدف اصلی تعیم و تربیت است رساند تا تبدیل منابع انسانی به سرمایه انسانی که رسالت اصلی نظام تعلیم و تربیت است شکل گیرد.


حسینی ششمین اصل را «اصل توسعه فرصت آفرینی» دانست و افزود: این اصل پس از توانا سازی دانش آموزان با نیاز ویژه تلاش دارد با پیوند نهادهای رسمی، دولتی و عمومی و استفاده مطلوب و بهینه از ظرفیت های آن ها در زمینه های مختلف صنعتی، کشاورزی، خدماتی، فرهنگی و اجتماعی شرایط را برای پذیرش این دانش آموزان در جامعه فراهم آورد.


وی گفت: در این راستا تعامل با تمامی نهادهای مرتبط به منظور ایجاد اشتغال فارغ التحصیلان امری ضروری به نظر می رسد.


معاون وزیر هفتمین اصل را اصل «تعادل سازی و ایجاد عدالت» دانست و گفت: با اتکا بر اصول شش گانه فوق قادر خواهیم شد همه آحاد جامعه از جمله افراد دارای معلولیت و دانش آموزان با نیازهای ویژه را برای نقش آفرینی تربیت نماییم.


 وی افزود: همچنین جامعه برای تطابق و مناسب سازی تمهیداتی را پیش بینی و اتخاذ خواهد کرد  تا زمینه های لازم برای تعلیم و تربیت این گروه از دانش آموزان فراهم گردد.


وی تصریح کرد: با رویکرد فراگیر سازی خواهیم توانست روند آموزش شفاف و مناسب را به فعلیت برسانیم و زمینه های جذب دانش آموزان با نیازهای ویژه در  بازار کار را مهیا سازیم و در چنین شرایطی است که می توان مسیر عدالت اجتماعی را جهت داد.





 

  • گروه خبری : اسلایدر,اخبار ,اخبار موضوعی,اخبار ریاست
  • کد خبر : 3024
کلمات کلیدی