دومین جلسه آموزش خانواده والدین دارای دانش آموزان اختلال رفتاری و هیجانی در استان گلستان برگزار گردید
دومین جلسه آموزش خانواده والدین دارای دانش آموزان اختلال رفتاری و هیجانی با عنوان تغذیه و نقش آن در اختلالات رفتاری و هیجانی دانش آموزان برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان آموزش و پرورش استثنایی به نقل از روابط عمومی اداره آموزش و پرورش استثنایی گلستان، با توجه به برنامهریزیهای صورت گرفته دومین جلسه آموزش والدین دارای دانش آموزان اختلال رفتاری و هیجانی با عنوان تغذیه و نقش آن در اختلالات رفتاری و هیجانی دانش آموزان برگزار گردید.
در این جلسه سید حسین حسینی قابوس مدرس این دوره اظهار داشت: در طی این جلسه نکات کلیدی راجع به تغذیه و سفره تندرستی برای خانوادهها و کودکان را ارائه خواهیم داد. تغذیه سالم عامل اصلی سلامت جسم و روان و شرط سالم زیستن می باشد و اصول تغذیه سالم در رعایت تنوع و تعادل و اعتدال در مصرف مواد غذایی می باشد. برای تامین انرژی مورد نیاز انجام فعالیت های روزانه و ادامه کار دستگاه های بدن مثل قلب، ریه، عضلات، ....، رشد و نمو، ترمیم و جانشین شدن سلولها به تغذیه نیاز داریم.
حسینی قابوس ادامه داد:مواد غذایی به دو گروه عمده درشت مغذی ها و ریز مغذی ها تقسیم می شود. درشت مغذی ها شامل پروتئین و چربی و قند هستند که برای سوخت و ساز بدن لازم می باشند. ویتامین ها و مواد مغذی در تولید انرژی نقشی ندارند بلکه در سوخت و ساز و جذب مواد غذایی به آن ها نیاز داریم. ویتامین ها و مواد مغذی در ایمنی، رشد هوش و ذکاوت مفید می باشد. مواد غذایی باعث سلامتی و شادابی بدن و افزایش هوش و رشد اندام ها و شکل ظاهری و استحکام دندان ها می باشد. این نکته بسیار مهم می باشد که بیماری ها در اثر کمبود مواد غذایی به وجود می آید.
سید حسین حسینی قابوس تصریح کرد: یکی از مهمترین اصول در سالم بودن، تغییر رفتارها و عادت ها می باشد. آرام جویدن غذا یکی از عادات خوب می باشد که خطر چاقی را تا سه برابر کاهش می دهد. بهتر است در وسط غذا آب خورده نشود، نیم ساعت قبل از غذا و یک ساعت بعد از غذا خورده شود. الگوی رفتاری آرام جویدن غذا و نخوردن آب را در سر سفره داشته باشیم. تغییر رفتار و الگوی رفتاری مناسب در تغذیه بهتر است از دوران بارداری مادر شروع و در شیردهی و غذای کمکی کودک ادامه داشته باشد. تغذیه مناسب در دوران جنینی باعث افزایش اندازه دور سر، قد و جلوگیری از دیابت بارداری و اضافه وزن بیش از حد مادر و ضعف و سرگیجه می شود.
ایشان افزود: قد به دو عامل ژنتیکی و محیطی بستگی دارد. تغذیه ۱۰ تا ۲۰ سانتی متر در رشد قد تاثیر دارد. دو مسیر سلامتی وجود دارد. یکی از این مسیرها دارو، درمان و جراحی میباشد که با هزینه میتوان سلامتی را حفظ کنیم و دومی مثلث سلامتی که با مدیریت در ساختار رفتار غذایی می توان سلامتی را کسب کرد. مثلث مدیریت سلامتی شامل مدیریت خواب، مدیریت برنامه غذایی خوب و مناسب و مدیریت فعالیت بدنی می باشد. لازم به ذکر است که خواب صبح باعث پوکی استخوان و تخریب ماهیچه ها می شود. بهتر است بیداری صبح قبل از هشت و نیم باشد. برای ترشح ملاتونین و حفظ آرامش و استراحت کامل خواب شب در تاریکی مطلق و بین ۶ الی ۸ ساعت باشد. خواب ظهر باید بلافاصله بعد از غذا شروع و قبل از یک ساعت به پایان برسد. فاصله شام تا خواب حداقل ۳ ساعت می باشد.
وی با اشاره به اهمیت خواب شبانه در سلامتی گفت خواب شبانه باعث جذب و دفع بهتر می شود. بهترین جذب مواد غذایی در بدن در ساعت ۷ تا ۹ صبح می باشد به همین دلیل خوردن صبحانه بسیار مهم است توصیه میشود افراد بیمار صبحانه را در ساعت ۶:۳۰ و افراد سالم در ساعت ۷:۳۰ صرف نمایند. بهترین زمان خواب اذان مغرب تا صبح می باشد. از دیگر اهمیت خواب شبانه ترشح هورمون ملاتونین است. هورمون ملاتونین که به هورمون ضد پیری معروف است در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد و در طول شب و هم همزمان با خواب عمیق ترشح می شود. مصرف منابع تریپتوفان مانند لبنیات، آبزیان، گوشت ماکیان، گاو، گوسفند که پیش ساز ملاتونین است و یا جو دوسر، ذرت، برنج از منابع غذایی حاوی ملاتونین می باشد توصیه می گردد. دیگر اهمیت خواب شبانه ترشح هورمون رشد می باشد. بهترین روش برای رشد قدی مطلوب کودک داشتن برنامه غذایی شامل لبنیات کم چرب، تخم مرغ، سینه مرغ، بوقلمون بدون پوست، همراه با خواب شبانه قبل از ساعت ۹ شب و روزانه ۴۵ دقیقه فعالیت فیزیکی است. از شرایط خواب سالم و عمیق؛ وقت مناسب مقدار کافی و عمیق و یکسره بودن میباشد.
حسینی قابوس متخصص تغذیه و رژیم درمان با اشاره به شرایط خواب عمیق تشریح کرد: بهترین مقدار زمان خواب ۶ تا ۸ و حداکثر ۹ ساعت است. خواب بیش از ۹ ساعت نیز اثر مشابه کم خوابی را روی بدن دارد و احتمال چاقی را بیشتر میکند یکی از مدیریت های که برای داشتن سلامتی در طول دوران زندگی لازم است مدیریت فعالیت بدنی میباشد. از کارهای سنگین بعد از غذا جداً خودداری گردد. بهترین زمان برای ورزش کردن دو ساعت بعد از وعده های اصلی غذا و آن هم در یک زمان ثابت به مدت حداقل نیم تا یک ساعت می باشد.
وی ادامه داد: از موارد اهمیت ورزش افزایش اعتماد به نفس، کاهش افسردگی، کاهش وزن، کاهش قند خون، کاهش بیماری قلبی و عروقی و به تاخیر افتادن بروز عوارض پیری و ... می باشد. برای بهرهمندی از تغذیه صحیح باید از تمامی گروههای غذایی شامل نان، غلات، گوشت ها، لبنیات، میوه ها سبزی ها و گروه قندها و چربی ها به تعادل و تناسب استفاده نمود. یکی از عادت های بسیار بد هنگام سرو غذا نوشیدن مایعات هنگام غذا می باشد. در تغذیه سالم باید از مصرف هر گونه مایعات تا نیم ساعت قبل از وعده اصلی غذا تا یک ساعت بعد از آن خودداری شود.چای قهوه کاکائو و ترشیجات را به دلیل دفع مواد معدنی مورد نیاز مانند آهن کلسیم منیزیم و غیره از برنامه روزانه حذف کنید. در گروه نان و غلات؛ نان مصرفی باید از آرد سبوس دار تهیه شده باشد در میان نان های سنتی نان سنگک واجد این ویژگی ها می باشد. سبزیجات و سیفی جات به دلیل داشتن مواد مغذی و معدنی سبب افزایش ایمنی بدن می شود. بهتر است یک روز قبل از غذا مصرف میوهها به عنوان یک واحد در میان وعده ها بیشتر استفاده شود. حبوبات و مغزها جایگزین مناسبی برای گوشت هستند. کودکان روزانه یک عدد تخم مرغ استفاده نمایند. بهتر است تخممرغ عسلی نباشد. توصیه می نماییم در روز ۳ تا ۵ گردو میل نمایند تنوع و تعادل در دریافت مواد غذایی بسیار حائز اهمیت می باشد.
نظر دهید